Cardio versus krachttraining: wat is effectiever?

cardio versus krachttraining

De laatste jaren is de discussie rondom cardiotraining versus krachttraining volop losgebarsten. Welke training is nu het meest effectief om conditie op te bouwen, in vorm te komen en gewicht te verliezen? Jarenlang dacht men dat cardiotraining the way to go was om gewicht te verliezen en dat krachttraining alleen geschikt was voor het bouwen van spiermassa. Nu blijkt steeds vaker uit onderzoeken dat het niet zo zwart-wit is.

cardio versus krachttraining

Wat is cardiotraining?

Je hebt vast de term cardio wel eens gehoord, maar wat houdt een cardiotraining eigenlijk in? Cardiotraining staat voor cardiovasculaire training: het is een work-out die de gezondheid van het cardiovasculaire systeem bevordert door de hartslag te verhogen. Hierdoor gebruik je veel energie, werk je aan gewichtsverlies en verbeter je de conditie. Bovendien is van deze trainingsvorm bekend dat het stressverlagend kan werken en goed is voor de mentale gezondheid. Populaire vormen van cardiotraining zijn hardlopen, fietsen, trampolinespringen, zwemmen, roeien en crosstrainen.

Wat is krachttraining?

Bij krachttraining denken mensen al snel aan gespierde personen in de sportschool die hun spieren flexen en zware gewichten rondsjouwen. Krachttraining heeft echter veel meer om het lijf. De voornaamste focus van krachttraining ligt op het verstevigen en versterken van de spieren. Die doe je door weerstandstraining, bijvoorbeeld met gewichten. Maar krachttraining kan op veel meer manieren worden gedaan. Natuurlijk kun je gebruikmaken van gewichten op specifieke spiergroepen aan te spreken, maar je kunt ook gebruikmaken van je eigen lichaamsgewicht voor een krachttraining, bijvoorbeeld in de vorm van push-ups of squats. Door krachttraining werk je aan sterke spieren én botten, maar het is gebleken dat het ook kan helpen bij gewichtsverlies.

Cardio versus krachttraining

Voor een optimale gezondheid en conditie zijn zowel kracht als uithoudingsvermogen belangrijk. Daarom is juist een combinatie van cardiotraining en krachttraining zo ideaal. De twee trainingsmethoden ondersteunen en versterken elkaar en zo werk je effectiever aan jouw persoonlijke doelen, of je nu sterker wilt worden, gewicht wilt verliezen, conditie wilt opbouwen of gewoon goed in je vel wilt zitten. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat juist de combinatie van krachttraining en cardio goed werkt voor vetverlies. Maar hoe combineer je cardio en krachttraining?

Cardio en krachttraining combineren

Om het maximale uit jouw trainingen te halen, is het raadzaam om elementen van cardiotraining en krachttraining te combineren. Maar hoe stel je het perfecte trainingsschema samen om te profiteren van de meeste voordelen? Het geheim is afwisseling. Je kunt op één dag cardiotraining doen en op een andere dag krachttraining. Het advies is doorgaans om minimaal 24 uur tussen de twee trainingen in te lassen. Is dit niet mogelijk, dan kun je er ook voor kiezen om in één trainingssessie cardio en krachttraining af te wisselen. Het combineren van krachttraining en cardiotraining in één sessie noemt men ook wel concurrent-training. Het is daarbij wel belangrijk om de training zo op te bouwen dat de twee elkaar versterken en elkaar niet in de weg zitten.

Wil je graag wat kilo’s kwijt of jouw conditie verbeteren? Dan is het raadzaam om een trainingssessie te starten met cardio. Na een cardiotraining van een half uur kun je lichte krachttrainingen doen om de spieren gericht te trainen. Wil je echter werken aan meer spiermassa? Dan warm je jouw lichaam op met cardiotraining om daarna de voornaamste focus te leggen op krachttraining. Na de krachttraining plan je nog een cardiosessie in om het lichaam te ondersteunen bij het herstel en de work-out goed af te sluiten. Aarzel niet om hulp te vragen aan een training of een medewerker van de sportschool om het ideale schema voor jouw wensen op te stellen.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *