Trampolinespringen op blote voeten: ja of nee?

fitness trampoline

Trampolinespringen is een fantastische work-out voor jong en oud. Het is leuk om te doen, het is goed voor de conditie en het levert ook nog eens weinig belasting voor de gewrichten. Bovendien train je er effectief je spieren mee en verbeter je de cardiovasculaire gezondheid mee. Natuurlijk is veiligheid tijdens het trampolinespringen het meest belangrijk. Daarom krijgen wij regelmatig de vraag: is het verstandig om op blote voeten te trampolinespringen? In dit artikel geven we graag antwoord op deze vraag door de voors en tegens tegen elkaar af te wegen.

fitness trampoline

Extra veiligheid met schoenen

In principe is springen op de fitness trampoline een volledig veilige activiteit. Door de work-out aan te passen aan jouw niveau en gebruik te maken van een springstok heb je goede balans en grip en is de kans op ongelukken minimaal. Sommige mensen vinden het ook prettig om schoenen te dragen tijdens het trampolinespringen voor extra veiligheid. Als je bang bent niet goed terecht te komen, kunnen schoenen je voeten beschermen tegen mogelijke verwondingen en schaafplekken.

Betere grip op blote voeten

Voorstanders van springen op blote voeten laten weten dat ze veel meer grip en stabiliteit ervaren wanneer ze springen zonder schoenen. Je hebt tenslotte direct contact met het springoppervlak en voelt beter aan hoe je neerkomt en wat je mogelijkheden zijn. Hierdoor kun je jouw evenwicht beter bewaren en voel jij je zekerder. Andere mensen vinden echter het springen met schoenen aan fijner omdat ze het idee hebben steviger te staan op de fitness trampoline. Met soepele schoenen met een ruw oppervlak kan de grip inderdaad uitstekend zijn en kun je ook veel controle ervaren.

Minder kans op blessures met schoenen

Mensen die gevoelig zijn voor blessures en bepaalde aandoeningen aan de voeten kunnen baat hebben bij het dragen van schoenen op de trampoline. De extra steun en demping van de schoenen kan de gewrichten en spieren ontzien en zo de kans op blessures verminderen. Dit is natuurlijk vooral het geval bij schoenen die veel steun geven en goed aansluiten op de voeten.

Betere hygiëne met schoenen

Niet iedereen vindt het even hygiënisch om met blote voeten op de fitness trampoline te springen. Vooral als je de trampoline deelt met meerdere personen is de kans groot dat het springoppervlak gaandeweg bevuild wordt en gaan ruiken. Dit kun je natuurlijk eenvoudig voorkomen door alleen met schone voeten op de trampoline te springen of door schoenen te dragen tijdens het sporten.

Er zijn echter ook springers die het hygiënischer vinden om met blote voeten op de fitness trampoline te springen. Zij weren schoenen van het springoppervlak omdat deze vuil en bacteriën kunnen bevatten. Als je liever met schoenen aan springt, is het daarom aan te raden om alleen met schone schoenen op de trampoline te staan.

Conclusie: wel of niet trampolinespringen met blote voeten?

Of je wel of niet wilt springen op blote voeten op de trampoline is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Met blote voeten kan goede grip geven, de balans verbeteren en de ervaring aangenamer maken. Met schoenen aan springen kan echter veiliger aanvoelen, vooral als je minder zeker bent op de trampoline. Qua hygiëne zijn er voordelen en nadelen te benoemen voor zowel met schoenen als zonder schoenen springen. Doe dus vooral waar jij je prettig bij voelt, zodat jij jouw work-out vormgeeft zoals jij het graag doet.

 

 

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *