Hoe trampolinespringen kan helpen bij urineverlies

,
bekkenbodem

Urineverlies. Het is een kwaal waar maar weinig over wordt gesproken, maar waar veel vrouwen behoorlijk last van hebben. Maar liefst één op de vier vrouwen heeft hier last van en ondervindt er veel hinder van tijdens het dagelijks leven. Als urineverlies zoveel voorkomend is, waarom ligt er dan zo’n taboe op? Laten we er eens open en eerlijk over praten. Want alleen dan is de oplossing voor het ongewenste urineverlies voor iedereen binnen handbereik. Vandaag vertellen we hoe trampolinespringen kan helpen bij urineverlies.

Wat is urineverlies?

Urineverlies is het ongewenst verliezen van urine en het niet goed kunnen ophouden van de plas. Dit kan variëren van enkele druppeltjes tot de hele blaasinhoud. Veel vrouwen verliezen urine tijdens inspanning, zoals bij hoesten, niezen, traplopen of bukken. We noemen dit ook wel inspanningsincontinentie. Of men voelt de aandrang om te plassen en kan de plas niet meer ophouden tot het toilet. Dit wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd.

Urineverlies ontstaat vaak na een bevalling of bij het ouder worden. Vaak wordt het veroorzaakt door een verzwakking van de bekkenbodemspieren of een slechte afsluiting van de plasbuis. Het urineverlies kan ook worden veroorzaakt door medicatie of dementie. Het is belangrijk om te weten dat urineverlies geen kwaad kan. Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer het gebeurt. Misschien vermijd je zelfs wel bepaalde activiteiten of plekken. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om het urineverlies te verminderen of zelfs te voorkomen.

Wat kun je doen?

Vaak worden de klachten veroorzaakt door een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Gelukkig is er dan veel wat je kunt doen om de incontinentie te verminderen of zelfs te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld een pessarium dragen. Ook kun je een bandje om de plasbuis overwegen. Maar de klachten kunnen ook minder ingrijpend worden behandeld. Met specifieke oefeningen kun je namelijk werken aan het versterken van de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas. De meest bekende oefeningen is ongetwijfeld de kegeloefening. Hierbij span je de bekkenbodemspieren strak aan voor zo’n 2 tot maximaal 10 seconden per keer. Daarna ontspan je de bekkenbodem en herhaal je de oefening nog een aantal keren.

Ook op de Flexbounce trampoline kun je werken aan sterkere bekkenbodemspieren. Dit doe je door de spieren van de bekkenbodem op de juiste manier aan te spannen tijdens het springen. Met de juiste vering van de trampoline is de impact tijdens het springen precies goed voor de activatie van de bekkenbodemspieren. Als je deze oefeningen op regelmatige basis doet, kun je binnen 6 weken al een positief effect verwachten!

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *