Verantwoord bewegen bij reuma

,
bewegen met reuma

Regelmatig bewegen is belangrijk voor jong en oud. Door dagelijks in beweging te komen en te sporten werk je op allerlei manieren aan jouw gezondheid, weerstand, uithoudingsvermogen en geluk. Toch is dagelijks bewegen niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Wanneer er sprake is van een (chronische) medische aandoening kan bewegen best een uitdaging zijn. Want hoeveel beweging is verantwoord voor jouw lichaam en hoe bouw je de dagelijkse activiteiten op een veilige manier op? Wij geven graag tips voor verantwoord bewegen bij reuma.

Bewegen bij reumatische klachten

Wanneer je last hebt van reumatische klachten kan bewegen erg lastig zijn. Door beschadigd kraakbeen, ontstekingen of pijnklachten is sporten alles behalve ontspannend. Toch is juist bij deze klachten bewegen zo belangrijk. Regelmatig bewegen kan namelijk zorgen voor een vermindering van deze klachten. Sporten maakt botten en spieren sterker en gewrichten en spieren soepeler. Daarnaast wordt de conditie beter en dat heeft positieve effecten op de algehele gezondheid. Het is echter wel belangrijk om heel bewust en rustig de activiteiten op te bouwen. Sporten met reuma is niet zo vanzelfsprekend, maar met de juiste tips en begeleiding is het zeker mogelijk.

Slimme tips voor bewegen

Wil je jouw dagelijkse beweging opbouwen, maar weet je niet hoe? Dan geven wij je graag een aantal handige tips.

  • Bouw het sporten langzaam op
  • Overleg met een arts of fysiotherapeut over de mogelijkheden
  • Observeer je eigen grenzen en mogelijkheden en overschrijd deze niet
  • Kies een activiteit die past bij jou, bijvoorbeeld in de reumabeweegwijzer
  • Alle beweging telt, ook wandelen, tuinieren, fietsen en huishouden
  • Samen bewegen is leuker
  • Maak van bewegen een dagelijkse gewoonte

Trampolinespringen met reuma

Sporten met de fitness trampoline van Flexbounce is een fantastische manier om voldoende te bewegen, ook met reuma. Bouncen op de trampoline is effectief, maar er is minder belasting op de gewrichten dan bij andere sporten. Een goede basisbeweging om kennis te maken met de trampoline en een work-out te starten is de health bounce. Je neemt plaats op de trampoline en staat met de voeten uiteen en parallel aan elkaar. De knieën zijn daarbij licht gebogen. Je neemt een ontspannen maar actieve houding aan en begint zachtjes op de trampoline te bouncen. Hierbij komen de voeten niet van de trampoline af. Op deze manier werk je aan balans, kracht en een goede houding terwijl je niet bang hoeft te zijn dat je jouw gewrichten overbelast. Overleg wel altijd met je arts of fysiotherapeut voor je een nieuwe work-outroutine start. Hij of zij kan je talloze tips geven om veilig aan de slag te gaan.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *