• 10.000 stappen

Het merendeel van de mensen beweegt te weinig. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks ‘gewoon’ wandelen, dus niet hardlopen of joggen, ook een positieve invloed op gezondheid heeft. De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Hij besloot toen de minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in het aantal stappen. 

Draag je een fitness tracker, dan kun je bij de meeste fitness trackers instellen op 10.000 stappen. De LED lampjes van de fitness tracker beginnen dan te knipperen en de band begint te te trillen. Dit doet de band om aan te geven dat de gebruiker zijn of haar dagelijkse doel heeft gehaald.  Waar is dit aantal eigenlijk op gebaseerd?

Gemiddeld zetten we 5.000-6.000 stappen per dag. Met een half uur extra bewegen haal je zo die overige 4.000 stappen, is de aanname. Een andere aanname van de 10.000 stappen norm is dat het een realistisch doel voor iedereen is, ongeacht sportniveau, gewicht of leeftijd.

De oorsprong ligt in Japan

De oorsprong van 10.000 stappen per dag ligt in Japan, waar het gebruik van stappentellers (pedometers) al langer gemeengoed is. Een van de eerste grote studies naar de positieve effecten van wandelen komt dan ook uit Japan. Bij de Osaka Gas Company werd in de jaren ’90 een onderzoek uitgevoerd die de relatie tussen matig intensieve lichamelijke activiteit (mild phsysical activity) en bloeddruk analyseerde. Met die Osaka Health Survey werden alle mannelijke werknemers van het gasbedrijf in Osaka (ruim 6.000) onderzocht voor een lange periode. Wat bleek? De mannen die 21 minuten of langer naar hun werk wandelden hadden een lagere kans op hoge bloeddruk dan mannen die 10 minuten of minder wandelden. Daarmee bleek dat ‘gewoon’ wandelen, dus niet hardlopen of joggen, ook een positieve invloed op gezondheid heeft.

Er is ook nog een ander verhaal bekend dat de 10.000 stappen norm zou kunnen verklaren. De horlogemaker Yamasa Tokei ontwikkelde in 1965 een stappenteller genaamd Manpo-Kei, wat ’10.000 stappen-meter’ in het Japans betekent. Kort hierna volgde een Japans wetenschappelijk onderzoek waarin de norm voor 10.000 stappen per dag bevestigd. Begin jaren ’90 werd het idee voor het eerst opgepikt in Amerika, waar het onder andere in het fitnessmagazine Walking verscheen.

Bewegen is het allergezondst

Inmiddels hebben meerdere medische autoriteiten over de hele wereld aangegeven dat 10.000 stappen per dag inderdaad een gezond streven is. Het komt min of meer neer op 30 minuten bewegen per dag – het minimale volgens de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB).

Wat levert het grootste verschil op voor je gezondheid, vraagt de Amerikaanse dokter Mike Evans zich af. Stoppen met roken? Gezonder eten? Nee, het beste wat je kunt doen voor je gezondheid is minimaal een half uur per dag bewegen. Meer mag ook natuurlijk. Dat heeft volgens Evans een positief effect op veel verschillende gezondheidsproblemen zoals overgewicht, psychische aandoeningen en hoge bloeddruk. 

Toch is 10.000 stappen per dag best veel. Als je een baan hebt waarbij je bijvoorbeeld veel achter je bureau zit, zul je echt je best moeten doen om die 10.000 stappen te halen iedere dag. Je kunt bijvoorbeeld lopend  boodschappen doen, een paar tramhaltes eerder uit stappen of in de pauze een rondje gaan wandelen. 

Wandelen is dé makkelijkste en veiligste vormen van lichaamsbeweging. Met een stappenteller kun je heel makkelijk bijhouden hoeveel je dagelijks loopt. Er zijn diverse fitness trackers in de markt. Een betaalbare fitness tracker is bijvoorbeeld de Mi Band S1 Pulse van Xiaomi. Zelf hebben we deze fitness tracker de afgelopen maand uitgebreid getest en we moeten toegeven; De Xiaomi Mi Band is een prachtig apparaat, maar de belangrijkste reden waarom mensen zo enthousiast zijn over de wearable is de prijs en het apparaatje doet wat hij belooft. 

De basisfuncties van de Mi Band zijn hetzelfde als veel andere wearables. Zo is de armband een moderne stappenteller, want hij houdt het aantal stappen dat je zet bij, maar ook je totaal afgelegde afstand en hoeveel calorieën je verbrandt in een dag. Alle data is tot op het kwartier te analyseren, zodat je precies kunt zien wanneer je het actiefst was. Verder is een handige functie dat je de stappenteller kan laten trillen als je gebeld wordt. Je kunt dan je telefoon op “stil” zetten. 

Slaapmonitor

Wanneer je slaapt meet de Xiaomi Mi Band hoe je slaapt en hij kan als wekker dienen. Laatstgenoemde is een erg fijne functie. Via de app stel je in hoe laat je gewekt wil worden. Om die tijd gaat er geen vervelend alarm af, maar trilt de Mi Band. Zo wordt je veel rustiger wakker. Je kunt het trillen vergelijken met iemand die je zachtjes bij je hand wakker schudt. De trilling is niet vervelend, maar wel genoeg om je wakker te maken.

Batterijduur

Tot zover nog niet heel veel spannends, want bovenstaande features hebben de meeste andere wearables gericht op sport en actief leven ook. Wat wel uniek is is de batterijduur van de Xiaomi Mi Band. Je hoeft de wearable namelijk maar eens in de 30 dagen op te laden volgens Xiaomi. 

Ervaringen van Chris

Een van de enthousiaste gebruikers van de Mi band is Chris. “Het Mi bandje blijkt voor mij een verrassend stimulerende werking te hebben. Elke dag dat je het vooraf ingestelde aantal stappen hebt bereikt krijg je een trilsignaal van het bandje dat voelt als een schouderklop. Daar waar ik de lunch vaak achter mijn PC nuttigde, voel ik nu een “stille dwang” die mij naar buiten stuurt. Heerlijk. Verder gebruik ik mijn Mifit om op mijn telefoon terug te kunnen kijken op mijn nachtrust, om achteraf mijn gelopen route te kunnen terugzien en de info over mijn prestaties over de afgelopen periode. Alles voor een fitter lijf. Mijn Mifit-bandje: een stille kracht”.

Wil je ook aan de gang gaan met een fitness tracker. Momenteel kun je de Mi band met korting bestellen via bijgaande link.

Deel dit: