Kom in beweging en voorkom een beroerte

bewegen

Regelmatig bewegen is goed voor iedereen. Je houdt er je lichaam soepel en sterk mee en je werkt aan een goede conditie en weerstand. De richtlijn voor bewegen is voor volwassenen minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over verschillende dagen. Daarbij wordt ook geadviseerd om minstens twee maal per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Als je deze mate van bewegen weet in te bouwen in jouw routine, werkt je niet alleen aan een fit lijf, maar verklein je ook de kans op diverse aandoeningen. Zo kun je met regelmatig bewegen de kans op een beroerte aanzienlijk verminderen.

Wat is een beroerte?

We spreken van een beroerte wanneer er iets mis gaat in de bloedcirculatie in de hersenen. Dit kan een herseninfarct zijn, waarbij een bloedstolsel of dichtgeslibde ader een slagader verstopt en een deel van de hersenen niet voldoende bloed krijgt. Hierdoor sterft een deel van het hersenweefsel af. Een beroerte kan ook een hersenbloeding zijn. Hierbij is er sprake van een lek in een bloedvat waardoor bloed de hersenen instroomt. Ongeveer 80% van de beroertes is een herseninfarct en 20% een hersenbloeding (bron: Hersenstichting). Een beroerte is meestal het gevolg van slechte kwaliteit van de bloedvaten. Dit kan worden veroorzaakt door ouderdom, maar ook door een ongezonde leefstijl, specifieke aandoeningen of een aangeboren afwijking aan de bloedvaten.

Een beroerte voorkomen

Nu kun je natuurlijk nooit met zekerheid een beroerte voorkomen, maar je kunt door middel van beweging wel actief werken aan het verminderen van de kans op een beroerte. Onderzoekers van de University of South Australia en de University of Alabama voerden een onderzoek uit naar de relatie tussen beweging en de kans op een beroerte onder Amerikaanse burgers. Uit het onderzoek bleek dat mensen die weinig bewegen 20% meer kans hebben op een beroerte dan mensen die minstens 4 keer in de week intensief bewegen. Dit positieve effect van beweging is voornamelijk te danken aan de gezondheidsvoordelen van bewegen. Zo zorgt regelmatig bewegen voor een lagere bloeddruk, een gezonder gewicht en een vermindering van de kans op diabetes.

Bewegen na een beroerte

Heb je al eens een beroerte gehad? Dan is het ook belangrijk om in beweging te komen om de conditie te verbeteren. Met een gezonder lichaam en een betere conditie neemt de kans op een toekomstige beroerte namelijk af. Het is daarbij wel belangrijk om de duur, intensiteit en frequentie langzaam op te bouwen en goed naar het lichaam te luisteren. Verantwoord bewegen is altijd goed!

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *