Hoe zorg je goed voor jezelf als je het druk hebt

gezond leven als je druk bent

Het dagelijks leven is hectisch. Er moet van alles gebeuren en soms lopen we onszelf daarbij compleet voorbij. Erg zonde, want als je niet goed voor jezelf zorgt, heb je ook niet de energie en de mogelijkheden om alle anderen dingen, die ook zo belangrijk zijn, vol te houden. Je kunt dus wel stellen dat goed voor jezelf zorgen het allerbelangrijkst is. Maar hoe doe je dit als je weinig tijd hebt? Wij geven graag enkele tips om goed voor jezelf te zorgen als je het druk hebt.

Zorg voor voldoende slaap

Als je veel te doen hebt, is de verleiding groot om ‘s avonds net even wat langer door te gaan. Maar doe dat toch vooral niet. Na een drukke planning heb je aan het einde van de dag waarschijnlijk nog maar weinig energie over. Hierdoor ben je lang niet zo efficiënt en effectief als je zou willen. Kies liever voor een avond vroeg naar bed. Goed slapen is zó ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Na een goede nachtrust sta je verfrist weer op en kun je er weer tegen aan. Je zult zien dat alles een stuk sneller wordt afgehandeld als je goed uitgerust bent.

Eet gezond

Natuurlijk weet je dat je gezond moet eten om gezond te blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende groente en fruit eet als je de hele dag druk in de weer bent? Het begint natuurlijk bij gezondere keuzes. Kies een verantwoorde snack voor tussendoor, zoals fruit, en houd bij het boodschappen doen al rekening met lekkere trek. Ook valt of staat een gezond eetpatroon in een druk leven met goede planning. Door een weekplanning te maken voor de maaltijden, slim in te kopen en eventueel zelfs te mealpreppen, ben je elke dag goed voorbereid. Zo tover je eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel.

Blijf in beweging

Wij schreven al eerder een artikel met tips om voldoende te bewegen als je het druk hebt. Vooral als je veel achter de computer zit of lange dagen maakt op het werk, is de energie er vaak niet om in beweging te komen. Zo zonde, want juist als je een baan hebt die niet heel fysiek inspannend is, heb je die beweging zo hard nodig. Zorg er dus voor dat je in beweging blijft gedurende de dag. Neem eens wat vaker de fiets, neem de trap in plaats van de lift en ga nog een blokje om na het eten. Het zijn juist deze kleine gewoontes die je gezond en fit houden.

Neem je rust 

Een druk leven met een volle agenda is alleen maar vol te houden als je ook af en toe een moment van rust inlast. Niemand kan altijd maar ‘aan’ staan en jezelf geen pauze gunnen werkt uiteindelijk tegen je. Las dus gedurende de dag voldoende rustmomenten in. Dit kan een regelmatige pauze zijn waarin je echt even niets doet of een rondje hardlopen aan het begin van de dag. Ook mediteren kan de broodnodige reflectie en rust geven in een druk leven. Zoek wat bij jou past en neem die rust ook echt, hoe druk de dag ook is.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *