Verbeter de klachten bij lipoedeem met trampolinespringen

behandeling van lipoedeem

Een fitness trampoline biedt uitkomst bij diverse ziekten en aandoeningen. We schrijven er regelmatig over en proberen hier en daar advies te bieden. Ook in klantenervaringen lezen we positieve berichten over de voordelen van het trampolinespringen. Mensen ervaren het als een leuke manier om aan de conditie te werken en melden een verbetering van allerlei klachten. Dat vinden we leuk om te horen! Vorig jaar deelden we een klantervaring van Annet.  Zij is een tevreden klant die lijdt aan lipoedeem. Ze schreef over haar positieve ervaringen met de Flexbounce trampoline en hoe haar nieuwe fitnessroutine haar klachten verbeterde. In dit artikel lees je meer over de behandeling van klachten bij lipoedeem.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een vrij onbekende aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig is verdeeld over het lichaam. Het gevolg is een plaatselijke vetophoping op het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld op de heupen, knieën, armen of onderbenen zijn. Deze vetophoping kan leiden tot pijnklachten en vermoeidheid in het lichaamsdeel. Lipoedeem komt in allerlei gradaties voor. Het is erfelijk en chronisch van aard en treft vaker vrouwen dan mannen. Sporten of gewichtsvermindering leidt niet tot een afname van het lipoedeem.

Richtlijn Lipoedeem

Er bestaat helaas geen behandeling om lipoedeem te genezen. Dit tot grote frustratie van veel mensen. Er zijn wel diverse manieren om klachten te verminderen. En tijdige herkenning van de klachten is ook belangrijk. Hoe eerder het ontdekt wordt, hoe meer er kan worden gewerkt aan de behandeling van de klachten. Zo kan de verdere ontwikkeling voorkomen worden. Kennis en herkenning is dus belangrijk. De Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie heeft een Richtlijn Lipoedeem opgesteld.  Deze is opgesteld in samenwerking met andere verenigingen. In deze richtlijn krijgt de patiënt meer informatie over de aandoening. In de beschrijving zijn diverse behandelopties opgenomen. Daarnaast worden adviezen gegeven om de klachten te verminderen. Met deze richtlijn worden artsen en patiënten goed voorgelicht.

Klachten verminderen

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het verminderen van klachten. De patiënt kan hierbij gelukkig zelf al veel doen. Daarnaast werk je samen met een arts en eventueel een therapeut, diëtist en een psycholoog. De behandeling draait onder andere om psychische begeleiding, druktherapie en dieetmaatregelen. Daarnaast is het aanwennen van een gezonde leefstijl ook belangrijk. Hierbij ligt een nadruk op voeding, maar ook regelmatig bewegen is belangrijk. Door regelmatig te bewegen, werk je aan je conditie en gebruik je jouw spieren. Een fitness trampoline biedt hierbij uitkomst. Het is een laagdrempelige manier om in beweging te komen. Tijdens het springen gebruik je al je spieren en de hartslag gaat flink omhoog. Je werkt zo op een leuke manier aan het opbouwen van spierkracht en conditie. Door de adviezen in de richtlijn te volgen, werk je actief aan de vermindering van klachten. Daarnaast kun je een toename van lipoedeem voorkomen.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *