Verantwoord sporten bij knieklachten

knieklachten

We willen allemaal het liefst zo gelukkig en gezond mogelijk leven. Gelukkig hoeft een gezonde leefstijl niet moeilijk te zijn. Gezond leven bestaat vooral uit goed eten en drinken, voldoende rust nemen en regelmatig bewegen. Helaas kan regelmatig bewegen moeilijk worden gemaakt door fysieke klachten. Knieklachten komen vrij veel voor en kunnen behoorlijk lastig zijn tijdens het bewegen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je moet stoppen met sporten. Er zijn veel oefeningen en sporten die nog prima beoefent kunnen worden bij knieklachten, mits dit verantwoord wordt gedaan.

Hoe werkt onze knie?

Het kniegewricht bestaat uit twee botten bij elkaar, namelijk het dijbeen en het scheenbeen. Hiertussen bevindt zich een laag kraakbeen om het gewricht soepel te laten bewegen. Daarbij houdt het slijmvlies de binnenkant van het gewricht in goede conditie en de kniebanden het gewricht op zijn plaats. De meniscus, twee op elke knie, helpt bij het soepel bewegen en dempt de belasting op onze knie. Al deze onderdelen werken perfect samen voor soepel en pijnvrij bewegen, maar soms gaat daar wel eens iets mis. In dit geval spreken we van knieklachten.

Wat zijn knieklachten?

Knieklachten komen het meest voor bij ouderen en bij sporters. Deze klachten worden bij sporters vaak veroorzaakt door overbelasting of door het maken van onverwachte bewegingen. Bij ouderen worden de klachten vaak veroorzaakt door slijtage. Er zijn heel veel verschillende soorten klachten aan de knie. Zo kun je last hebben van gescheurde kniebanden of een gescheurde meniscus. Dit komt vaak door overbelasting en plotselinge bewegingen. Een andere veelgehoorde aandoening is artrose. Deze vorm van slijtage komt veel voor onder ouderen en kan zorgen voor pijnklachten en verminderde soepelheid van het gewricht.

De behandeling van knieklachten

Mensen met deze klachten kunnen zeker gebaat zijn bij hulp van een arts of fysiotherapeut. Therapie kan bij knieklachten uitkomst bieden door gerichte oefeningen aan te bieden. Deze oefeningen kunnen de flexibiliteit sterk verbeteren. De oefeningen moeten dan wel volgens aanwijzing en met regelmaat worden gedaan. Ook kan de pijn door deze behandeling worden verminderd, soms in combinatie met medicatie voor de klachten. Deze medicatie wordt voorgeschreven door een arts. Bij knieklachten is het belangrijk om in beweging te blijven. Door te sporten worden de gewrichten soepel gehouden.

Verantwoord sporten bij knieklachten

Het is belangrijk om tijdens het sporten bepaalde bewegingen vermijden. Deze bewegingen belasten de knieën teveel en kunnen bovendien de klachten verergeren. Denk hierbij aan springen, keren en sprinten. Springen op een fitness trampoline is een voorbeeld van een veilige work-out. Bij Flexbounce wordt gebruik gemaakt van elastische elastieken. Hierdoor wordt de schok gedempt en wordt de knie minder belast. Bouw de oefeningen wel langzaam op en voel hoe de oefeningen aanvoelen voor de knie. Begin bijvoorbeeld door zacht op en neer te bewegen zonder de voeten van de mat te laten komen. Bouw de work-out op en verder uit vanaf deze beweging. Voor de beste kans op herstel is het belangrijk om goed te luisteren naar jouw lichaam en alles in jouw eigen tempo te doen.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *