5 tips om somberheid te bestrijden

Blue Monday somberheid

Maandag 16 januari was officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Op Blue Monday kampen veel mensen met somberheid en neerslachtigheid. De dagen zijn kort en donker, we zitten veel binnenshuis, de vakantie is nog heel ver weg en financieel hebben we het in januari ook niet zo breed. Januari is van oudsher al een maand waarin veel mensen kampen met depressieve gevoelens. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om ook in deze tijd van het jaar de gevoelens van somberheid te bestrijden. Wij geven 5 tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Blue Monday somberheid

Ga naar buiten

Het is misschien verleidelijker om op koude en regenachtige dagen binnen te blijven, maar om je fit en gelukkig te voelen is het toch echt belangrijk om dagelijks even naar buiten te gaan. De frisse lucht, de zon op je gezicht en de fysieke inspanning van een wandeling kunnen wonderen doen voor je gemoed.

Kom in beweging

Regelmatig bewegen is goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Sporten heeft een positief effect op je concentratievermogen, creativiteit, weerbaarheid en geheugen. Maar het werkt ook uitstekend om de stemming te verbeteren. Door te bewegen maak je namelijk endorfinen aan. Deze hormonen zorgen voor geluksgevoelens en dat kun je zeker wel gebruiken als je kampt met somberheid. Bovendien kom je tijdens het sporten even uit je hoofd en doorbreek je de cyclus van negatieve gedachten.

Let op je dieet

Wist je dat wat je eet en drinkt direct effect heeft op jouw gemoedstoestand? De juiste voeding kan bescherming bieden tegen depressieve gevoelens. Eiwitten kunnen de hersenstofwisseling positief beïnvloeden en hierdoor ons humeur boosten. Goede vetten houden onze hersenen in optimale gezondheid. Onder invloed van magnesiumrijke voeding wordt serotonine aangemaakt. En koolhydraten geven ons de broodnodige energie. Een goede en gezonde balans in je dieet houdt je gezond, sterk en in balans.

Praat erover

Je denkt misschien dat je jouw problemen en somberheid beter alleen kunt dragen. Je wilt tenslotte niemand tot last zijn. Toch is het beter om wel met iemand te praten over je zorgen of je stemmingsproblemen. Het praten over dit soort zaken lucht op en kan al een groot verschil maken. Bovendien kan iemand anders je een nieuw perspectief bieden, van advies voorzien of je een helpende hand bieden. Onderschat het belang van hulp van anderen niet.

Geef jezelf een break

Als je vaker kampt met sombere gevoelens of hier vatbaar voor bent, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Maar geef jezelf ook een break: je hoeft niet altijd in topvorm te zijn en optimaal te presteren. Doe het iets rustiger aan als je niet lekker in je vel zit. Doe de dingen waar je wel energie van krijgt en plezier uit put. Juist deze kleine momentjes kunnen de somberheid tijdelijk verlichten en uitkomst bieden op Blue Monday, of elke andere sombere dag van het jaar.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *