5 tips voor het verminderen van stress en angst

verminderen stress en angst

We kampen allemaal wel eens met stress of angstige gevoelens. Een belangrijke meeting op het werk, een ziek kind of een te hoge werkdruk: het zijn veelvoorkomende redenen voor angst en stress. De meeste spanning die we ervaren is van tijdelijke aard. Het gaat vanzelf weer voorbij en de negatieve gevoelens zakken weg. Soms blijven gevoelens van angst en spanning echter langer aanhouden. Het lukt dan maar moeilijk om de gevoelens van stress te verminderen. Gelukkig is er heel veel dat je zelf kunt doen om stress en angst te verminderen. Wij geven 5 handige tips.

verminderen stress en angst

1. Sporten tegen stress

Sporten is een bewezen effectieve methode om spanning te verlichten. Tijdens het bewegen wordt het lichaam soepeler en wordt spanning direct verminderd. Bovendien maak je tijdens het bewegen endorfine aan. Dit hormoon zorgt voor een kalm en gelukkig gevoel. Het is niet voor niets dat dokters doorgaans lichaamsbeweging adviseren bij spanningsgerelateerde klachten. Wij sluiten ons daar natuurlijk helemaal bij aan en kunnen iedereen een workout op de fitness trampoline van harte aanbevelen!

2. Bewust eten en drinken

Je verwacht het misschien niet, maar wat je eet en drinkt is van grote invloed op hoe je je voelt. Bepaalde middelen kunnen je stress en angstgevoelens verminderen, zoals groene bladgroente, bananen, thee en pure chocola. Andere voedingsmiddelen kunnen je stressniveau en angstgevoelens juist verhogen. Bekende stressoren zijn koffie, alcohol en suikerrijke voeding. Eet en drink dus bewust.

3. Mediteren

Je hebt het advies vast al van Jan en alleman gehad: ga toch mediteren. Mediteren wordt tegenwoordig gepresenteerd als een wondermiddel tegen nagenoeg elk kwaaltje. Toch zit er een kern van waarheid in. Door te mediteren neem je de tijd om echt even rustig te zitten, te reflecteren en met volle aandacht bij je lichaam te zijn. Alleen al deze simpele daad kan het stressniveau danig verlagen en gevoelens van angst verminderen. En het hoeft echt niet perfect te zijn. Simpelweg een paar minuten in stilte op de bank zitten en rustig ademhalen doet al wonderen.

4. Warmte

Voor veel mensen is een warm bad of een uitgebreide douche dé oplossing voor een stressvolle dag. Dit is goed te verklaren, want warmte is een ideale manier om stress te verminderen. Warmte ontspant de spieren, maar biedt ook comfort en troost. Heb je nu geen zin in een bad of een douche? Dan kan een warme denken of een warme kruik ook al soelaas bieden.

5. Sluit je even af

Soms wordt het ons allemaal even teveel. We hebben al genoeg aan ons hoofd en alle belevenissen van vrienden en familie en alle gebeurtenissen in de wereld zijn dan simpelweg de druppel die de emmer doet overlopen. Als je al kampt met stress en angstgevoelens is het raadzaam om de aandacht toch vooral dicht bij jezelf te houden. Sluit je even af van alle andere gebeurtenissen door het nieuws niet te volgen en even afstand te nemen van social media. Dit wordt ook wel een digital detox genoemd. Zo heb je volle aandacht voor jezelf en jouw herstelproces.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *