Trampolinespringen tegen een depressie

trampolinespringen bij depressie

De meeste mensen ervaren wel eens somberheid. Vooral in de donkere dagen van het jaar, als het weer slecht is en we veel binnen zitten, kunnen we ons moe en futloos voelen. Gelukkig houdt deze somberheid bij de meeste mensen maar kort aan. Toch zijn er mensen waarbij de somberheid langduriger van aard is. Waar de somberheid dieper gaat en gepaard gaat met talloze andere klachten. Er kan dan sprake zijn van een depressie. Een depressie heeft vaak een grote impact op het leven van de persoon en zijn of haar omgeving. Het is dus belangrijk om deze goed te behandelen. Dit kan door middel van therapie of medicatie, maar er is ook veel wat je er zelf aan kunt doen. Bijvoorbeeld door middel van voeding of beweging.

Wat is een depressie

Depressiviteit is de meest voorkomende psychische aandoening in ons land. Het is een stemmingsstoornis waarbij er gedurende langere periode sprake is van een zeer sombere stemming en bijkomende klachten als lusteloosheid, vermoeidheid, verlies van interesse, laag zelfbeeld en gewichtsveranderingen. Er zijn verschillende typen te onderscheiden, maar de somberheidsklacht is daarbij altijd aanwezig. Hoe depressiviteit ontstaat is niet altijd duidelijk, hierbij kunnen genetische factoren, omgevingsfactoren en lichamelijke factoren een rol spelen.  De oorzaak verschilt per persoon en ook de behandeling kan per persoon anders zijn.

Het behandelen van een depressie

Over het algemeen wordt een depressie behandeld met therapie en medicatie, maar er zijn ook middelen die je zelf kunt aanwenden om een depressie te voorkomen of te behandelen. Denk hierbij aan een gezond voedingspatroon, rust, verandering van leefstijl en beweging. De Depressie Vereniging benadrukt hoe belangrijk beweging is bij depressieve klachten. Met sporten werk je namelijk niet alleen aan de gezondheid van jouw lichaam, maar ook aan jouw mentale gezondheid. Tijdens het sporten maak je endorfine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat de gedachten worden verzet, wat ideaal is voor mensen die veel piekeren.

Kom in beweging bij een depressie

Wat voor sport jij kiest om in beweging te komen is natuurlijk heel persoonlijk. Wandelen of hardlopen is zeker aan te raden. Hiermee kom je namelijk ook in de buitenlucht en de frisse lucht en zon werkt positief op de gemoedstoestand. Maar natuurlijk kun je de activiteiten ook langzaam opbouwen, bijvoorbeeld met een fitness trampoline thuis. Het belangrijkste is om gewoon in beweging te komen en dit vol te houden. De positieve effecten worden al snel merkbaar, maar nemen toe naar mate je langer aan het sporten bent.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *