Is trampolinespringen veilig voor de knieën?

veilig trampolinespringen

Als je last hebt van pijnlijke knieën door artrose, reuma of overbelasting is het belangrijk om voorzichtig en verantwoord te bewegen. Een verkeerde beweging kan de klachten al snel verergeren, maar niet bewegen is vaak ook geen optie. Sporten kan namelijk juist uitkomst bieden bij diverse aandoeningen. Maar het is wel belangrijk om bewust te kiezen voor een sport die geen extra belasting met zich meebrengt. Dan rijst natuurlijk de vraag: is trampolinespringen veilig voor de knieën?

veilig trampolinespringen

Aandoeningen aan de knieën

Om te weten hoe veilig sporten bij knieklachten eruit ziet, is het belangrijk om een beetje inzicht te krijgen in hoe onze knieën werken. Ons kniegewricht bestaat uit twee botten met daartussen een laag kraakbeen. Dit zorgt voor het soepel bewegen van het gewricht. Het slijmvlies houdt de binnenkant van het gewricht soepel en gezond en de kniebanden houden de gewrichten op hun plek. De knieën hebben ook een meniscus: deze zorgt ervoor dat we soepel kunnen bewegen en dat de belasting op onze knie wordt verminderd.

Als één, of meerdere, van deze delen van de knie niet naar behoren functioneert spreken we van knieklachten. Klachten aan de knie kunnen het gevolg zijn van slijtage door ouderdom, maar ook door intensief gebruik, topsport, trauma of ziekte. Veel klachten aan de knie gaan gepaard met pijn, verminderde soepelheid, stijfheid en ontstekingen. Om het herstel te bevorderen, en de functie te behouden, is het belangrijk om veilig te blijven bewegen. Maar wat is veilig bij knieklachten?

Veilig sporten bij knieklachten

Er is natuurlijk een verschil tussen artrose in de knie en een gescheurde meniscus, maar doorgaans is het bij klachten aan de knie heel belangrijk om veilig en frequent te blijven bewegen. Door regelmatig en verantwoord te sporten, bevorder je de flexibiliteit, bloedsomloop en de functie van de knie. Een verkeerde beweging kan echter ernstige gevolgen hebben en meer kwaad dan goed doen.

Veel populaire sporten, zoals hardlopen, voetballen, tennissen en fitness, kunnen de knieklachten erger maken. Bepaalde bewegingen tijdens deze sporten belasten de knieën te veel. Springen op een fitness trampoline is daarentegen juist aan te raden bij knieklachten. Door de elastieken van de trampoline wordt de impact op de knieën gereduceerd. Hierdoor vindt er minder belasting plaats. Bovendien beweegt de trampoline goed mee met de bewegingen van het lichaam. Springen wordt doorgaans afgeraden bij knieklachten, maar op de fitness trampoline kan het zonder zorgen.

Geschikte oefeningen voor de knieën

Als je aan de slag wilt gaan op de fitness trampoline met knieklachten is het belangrijk om de oefeningen langzaam op te bouwen. Zorg ervoor dat je langzaam bekend raakt met de trampoline en met de bewegingen. Als je vertrouwd bent op de trampoline, kun je jouw oefeningen uitbreiden naar wens. In dit artikel vind je enkele oefeningen die absoluut de moeite waard zijn bij pijnlijke knieën om de gewrichten soepel en gezond te houden.

 

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *