Is trampolinespringen veilig bij reuma?

reuma

In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen met reuma. Dagelijks komen daar 700 mensen bij. Reuma kan bij iedereen voorkomen: man of vrouw en jong of oud. Reuma kan een flinke impact hebben op je dagelijks leven. Het beïnvloedt de keuzes die je maakt en de activiteiten die je onderneemt. Neem bijvoorbeeld sporten: het is belangrijk voor je gezondheid om in beweging te blijven, maar niet alles is mogelijk als je klachten hebt aan de spieren of gewrichten. Is trampolinespringen veilig bij reuma? Wij vertellen het je in dit artikel.

reuma

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen. Deze aandoeningen hebben impact op de spieren, pezen en gewrichten. Ze beïnvloeden het dagelijks functioneren door het zogenaamde bewegingsapparaat aan te tasten.

De aandoeningen die onder reuma vallen, zijn te categoriseren in 5 groepen:

  • artrose
  • auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  • jicht
  • osteoporose
  • weke delen reuma

Alhoewel de aandoeningen qua klachten, ernst en impact flink kunnen verschillen, zijn er wel overeenkomstigheden qua behandeling en remedies om met de gevolgen van reuma om te gaan.

Sporten met reuma

Of je nu jicht, artrose of osteoporose hebt, in veel gevallen zal het advies van de arts luiden: blijf bewegen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Bewegen met reuma kan moeizaam zijn en pijnlijk zijn. Toch is het belangrijk om dit advies op te volgen. Door regelmatig te blijven bewegen houd je namelijk jouw spieren en gewrichten soepel. Zo voorkom je stijfheid, spierslapte en een verergering van de klachten.

Maar wat is nu een goede activiteit om te ondernemen als je in beweging wilt blijven met reuma? Lang niet alle sporten en activiteiten zijn namelijk even geschikt. Vooral sporten met een hoge impact op de spieren, gewrichten en botten zijn afraders. Deze kunnen de klachten namelijk verergeren. Hoe zit dat met springen op de fitness trampoline? Kun je met reuma wel trampolinespringen?

Is trampolinespringen veilig bij reuma?

Met reuma is het belangrijk om verantwoord te blijven bewegen om je lichaam gezond te houden. Trampolinespringen is een fantastische manier om conditie op te bouwen, spieren en gewrichten soepel te houden en calorieën te verbranden. En het is ook geschikt voor mensen met reuma.

Tijdens het springen op de trampoline worden de gewichten minder belast dan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Hierdoor kun je trampolinespringen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je klachten verergerd. De sleutel tot een goede work-out is om het langzaam op te bouwen. Begin met een rustige health bounce en zorg dat je stabiel en comfortabel staat. Breid vanuit daar je oefeningen uit. Zo weet je zeker dat je een goede work-out krijgt zonder jezelf te overbelasten. Overleg altijd met je arts of fysiotherapeut als je vragen hebt of suggesties nodig hebt voor goede oefeningen.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *