gezondheid

Trampolinespringen tijdens de zwangerschap?

De zwangerschap is een prachtige tijd waarin je niet alleen werkt aan nieuw leven, maar jouw lichaam ook drastisch verandert. De buik wordt niet alleen groter, maar de hormoonhuishouding verandert, de bekkenbodem wordt slapper en diverse spieren in het hele lichaam kunnen gevoelig en pijnlijk zijn. Dat kan er misschien voor zorgen dat je als vrouw een beetje twijfelt over sporten. Kan sporten geen kwaad in deze 9 maanden? Wij vertellen je alles over sporten, en met name trampolinespringen, tijdens de zwangerschap.

Sporten tijdens de zwangerschap

Voor een gezond lichaam is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten en regelmatig te bewegen. Dit advies is niet anders tijdens de zwangerschap. Bewegen tijdens de zwangerschap houdt het lijf soepel en vitaal en kan zelfs energie geven in vermoeiende periodes. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om naar jouw lichaam te luisteren. Tijdens een gezond verloop van de zwangerschap kan sporten geen kwaad, maar bij ongemakken of complicaties is het altijd belangrijk te overleggen met een arts.

Welke sporten zijn aan te raden?

Natuurlijk zijn niet alle sporten even geschikt voor een zwangere vrouw. Zo brengen vechtsporten zoals judo, boksen en karate simpelweg teveel risico’s voor moeder en kind met zich mee. Daarnaast is het belangrijk om goed te luisteren naar het lichaam. Tijdens de zwangerschap torst het lichaam veel extra kilo’s mee waardoor de belasting op de spieren en gewrichten toeneemt. Dit maakt je blessuregevoeliger. Houd hier dus rekening mee tijdens het sporten. Speciale sporten voor zwangeren, zoals zwangerschapszwemmen en zwangerschapsyoga, houden hier extra rekening mee.

En trampolinespringen?

Alhoewel sporten tijdens de zwangerschap dus geen enkel probleem is en zelfs voordelen heeft, is trampolinespringen natuurlijk een ander verhaal. Alhoewel bouncen op de fitness trampoline normaliter heel gezond is voor jong en oud, is het begrijpelijk dat je als zwangere wat aarzeling voelt om op de trampoline te staan. Het is dan ook belangrijk om goed met je arts te overleggen over het voortzetten van de training op de trampoline. Vindt jouw arts het prima? Ga dan met een gerust hart verder in een tempo dat goed voelt. Zorg er wel voor dat je goede grip hebt tijdens het springen, bijvoorbeeld door een springstok. De workout moet bovenal veilig zijn voor moeder en kind. Als de zwangerschap vordert kun je door gewichtstoename en de groeiende buik problemen krijgen met balans en coördinatie. Mocht dit het geval zijn, neem dan het zeker voor het onzekere en vervang de trampoline workouts tijdelijk voor een alternatief.

Deel dit:
Share
Published by
Tessa

Recente berichten

Hier moet je op letten als je een fitness trampoline gaat kopen

Een fitness trampoline is een fantastische aanschaf voor jouw welzijn. Door te springen op de…

1 maand ago

De wetenschap achter rebounding: hoe werkt het?

Trampolinespringen, ook wel rebounding genoemd, is een sport die de laatste jaren enorm in populariteit…

2 maanden ago

Lekker jumpen, want trampolinespringen is goed voor de ontwikkeling van kinderen!

Kinderen zijn continu aan het leren, of ze nu op school zijn, spelen of even…

3 maanden ago

Fit en gezond de feestdagen door: 5 handige tips

De feestdagen staan praktisch voor de deur. Het is een tijd van gezelligheid, lekker eten…

5 maanden ago

Gezond Oud Worden: 10 Tips voor een lang en gezond leven

De interesse in een lang en gezond leven is ontzettend groot tegenwoordig. Er worden tal…

6 maanden ago

Zo kan trampolinespringen kinderen helpen op school

Trampolinespringen is een geliefde bezigheid van kinderen jong en oud. Talloze gezinnen hebben een trampoline…

8 maanden ago