Winterdip? Kom in beweging!

winterdip

Heb jij ook last van lusteloosheid, vermoeidheid en somberheid tijdens de donkere maanden van het jaar? Dan zou het zomaar kunnen dat jij last hebt van een winterdip. Je bent niet alleen! Er wordt geschat dat 1 op de 3 mensen last heeft van negatieve gevoelens in de winter. Of je het nu een winterdip of een winterblues noemt: het is hoe dan ook ontzettend vervelend én het kan een flinke stempel drukken op het leven. Gelukkig kun je zelf in actie komen tegen deze winterdip. Wij vertellen je hoe bewegen helpt bij de winterblues.

winterdip

Wat is een winterdip?

De winterdip treft een groot gedeelte van de bevolking in de winter. Men voelt zich somber, lusteloos en vaker vermoeid dan normaal. Dat is ook niet verwonderlijk. De dagen zijn kouder en donkerder en de lucht is grauw. Uit onderzoeken blijkt dat de winterdip vaker voorkomt in noordelijke gebieden waar er minder daglicht is tijdens de wintermaanden. Er wordt een duidelijke relatie tussen daglicht, stemming en bioritme gevonden. Vaak klaart de winterdip vanzelf op wanneer de dagen weer langer worden en de zon zich weer vaker laat zien. Meestal is er geen reden tot zorg dus. Echter, bij bijna 3% van de bevolking wordt deze winterdip een ware winterdepressie. Deze Seasonal Affective Disorder treft vaker vrouwen dan mannen en is ernstiger dan een winterdip. Voor een winterdepressie zal zeker professionele hulp moeten worden gezocht. Tegen een winterdip kun je gelukkig wel veel doen om de klachten te verminderen. Zo is het belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, regelmatig naar buiten te gaan, gezond te eten én veel te bewegen.

Bewegen tegen de winterblues

Maar hoe kan bewegen helpen bij het bestrijden van de winterdip? Het is vrij eenvoudig. Regelmatig bewegen houd je natuurlijk fit en gezond en dat helpt al enorm om je goed te voelen. Maar bewegen doet meer. Je maakt tijdens het sporten namelijk endorfine aan. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. En dat kunnen we in die donkere maanden wel gebruiken! Daarnaast is bewegen effectief gebleken bij het voorkomen van depressieve gevoelens. Je verzet namelijk de gedachten tijdens het sporten en dit kan de negatieve cyclus van piekeren doorbreken. Ook verbetert het zelfbeeld van mensen door te sporten. Genoeg redenen dus om uit de luie stoel te komen en in beweging te komen.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *