Ziekte van lyme

In de blog van deze week aandacht voor de ziekte van lyme. Wat zijn de symptomen en hoe kun je deze infectieziekte voorkomen? Verder vertelt Marije over haar ervaringen als lymepatiënte en deelt ze met ons op welke manier ze de Flexbounce fitness trampoline inzet voor haar herstel.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Deze bacterie wordt meestal overgedragen door de beet van een geïnfecteerde teek. Hierna ontstaat een complex van symptomen dat de ziekte van Lyme wordt genoemd.

Dat je ziek kunt worden van een tekenbeet is bij de meeste mensen wel bekend. Wie een wandeling maakt door tekenrijke bossen en duinen doet er daarom goed aan zichzelf en eventuele medewandelaars na te kijken op teken. Want teken kunnen bacteriën en andere micro-organismen bij zich dragen en aan mensen doorgeven terwijl ze bloed zuigen. Een van die micro-organismen is de Borrelia-bacterie. Dikwijls kan het menselijke afweersysteem die bacterie wel de baas, maar er is ook een kans op een vervelende aanhoudende infectie, die ernstige verschijnselen kan veroorzaken: de ziekte van Lyme of lymeziekte. Uit een groot bevolkingsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder de Nederlandse bevolking in 2006-2007 blijkt dat ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland een of meer tekenbeten hebben gehad.

Voorkom tekenbeten

Het allerbeste is het om te voorkomen dat je gebeten wordt door een teek. Gebruik in het bos een mugwerende lotion of spray, draag lange kleding en dichte schoenen. Geef kleine kinderen achterstevoren een petje op.  Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat wandelaars in gebieden met teken hun huid inspecteren. Een snelle detectie is belangrijk, want hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans is dat je wordt besmet met Borrelia-bacteriën. Na 24 tot 36 uur neemt de kans op besmetting snel toe. Het advies is dan ook: een ontdekte teek zo snel mogelijk verwijderen met een scherp pincet of een speciale tekentang. Zo’n tekenverwijderaar bij de hand hebben, is dan ook handig. Bijvoorbeeld in het handschoenenkastje van de auto, de toilettas of reisverbanddoos.

Lees de tips van Stichting Tekenbeetziekten.

Ervaringen van Marije met ziekte van lyme

Marije is 33 jaar en trotse moeder van een dochter van 6 jaar. Tijdens haar herstel van de ziekte van Lyme wilde zij naast de behandeling alles doen om haar lijf te ondersteunen. Het was immers keihard aan het werk.

“Goed voor mijzelf zorgen en de juiste voeding ging mij steeds beter af. Alleen dat bewegen, hoe dan? Een uurtje naar de gym klonk als een utopie. Mijn dochter op de fiets naar school brengen was vroeger natuurlijk een koekie en even lopen naar de supermarkt een eitje. Als ik niets deed duizelde het al voor mijn ogen. Los van de angst om toch een stukje te gaan lopen, wist ik zeker dat mijn minimale energie die ik op een dag had dan op was. Om actief met mijn herstel aan de gang te gaan heb ik mij laten ondersteunen door ervaringsdeskundige en lyme coach Tessa Gerrits van Take Care Coaching.”

Ervaringen van Marije met de Flexbounce fitness trampoline

Toen Tessa haar vertelde over de Flexbounce moest ze een beetje lachen. Zij? Trampoline springen? Maar ze besloot het toch te proberen. Iedere dag sprong ze even 2 minuten op de trampoline.

“Ik nam mijzelf voor de Flexbounce iedere dag even te gebruiken en iedere week een minuutje aan vast te plakken zonder er enige druk voor mijzelf op te leggen. Ook na mijn behandelingen ging ik vaak nog even bouncen om de vele toxines beter te kunnen afvoeren. Wat ik heel fijn vond, is dat ik mij voor meer stabiliteit kon vast houden aan de Flexbounce. Hoe klein de stapjes ook waren, ik had het gevoel dat ik wat aan beweging deed en dat voelde zo goed. Met mijn Flexbounce heb ik stap voor stap conditie kunnen opbouwen in een veilige omgeving.”

 20 mei organiseren we een workshop voor lymepatiënten. Zie het > facebookevent < voor meer info.
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *