Review van Chantal; ervaringen van een psychiater met de Flexbounce trampoline

ervaringen van een psychiater

Ervaringen van een psychiater

Onderstaande review kregen we deze week toegestuurd van Chantal. Chantal is werkzaam als psychiater en heeft in haar werkzaamheden dagelijks te maken met verslavingsproblematiek. Chantal beschrijft vanuit haar persoonlijke zoektocht om fit te blijven haar ervaringen. Dank Chantal voor het delen van jouw ervaringen met de Flexbounce trampoline.

Review Chantal

 

Verslaafd aan..

Ken je dat, van die mensen die sporten altijd leuk vinden en er altijd zin in hebben? Sommigen zijn er zelfs verslaafd aan. Wat hatelijk als je dat zelf niet bent. Vooral als je toch kampt met wat overgewicht en vindt dat je conditie steeds verder achteruit gaat. Die drie trappen worden met steeds meer gehijg afgesloten. Werkende in de psychiatrie kom ik dagelijks veel verslavingsproblematiek tegen. Mensen willen het niet, maar het gebeurt en ze komen er zeer moeilijk vanaf.

Je voelt je prettiger,
beloond en je verlangt naar meer.

Niemand wil verslaafd zijn! Ironisch genoeg behandel ik in mijn werktijd onder andere mensen met een verslaving en buiten werktijd ging ik verder in mijn zoektocht naar een manier om toch een kleine verslaving aan sporten op te wekken. De essentie van een verslaving is dat je een beloningsgevoel krijgt door verhoging van het hormoon dopamine. Je voelt je prettiger, beloond en je verlangt naar meer. Hoe erger het wordt, hoe meer het je leven gaat beïnvloeden en je eronder gaat lijden in je verlangen ernaar. Natuurlijk is dat laatste niet wat ik wilde.

Maar van een afkeer naar een echte verslaving is een lange weg, dus als ik ergens in het midden kon uitkomen, zou ik zeer tevreden zijn. Ik ging dus op zoek naar een prettig, beloningsgevoel en heb van alles geprobeerd om dit te vinden.

 

Sportschool

Ik ging ‘gewoon’ naar de sportschool, toen bedacht ik me dat als ik elke keer een doel stel en dat behaal, zal ik een voldaan gevoel krijgen. Dit gebeurde wel, maar er kwam niet veel motivatie om dit op regelmatige basis te doen. Wat vind ik echt leuk..? Zwemmen vind ik heerlijk, ook dat heb ik een tijdje volgehouden. Maar het stopte weer.

Waar hou ik nog meer van? Muziek! Daar krijg ik energie van. Dus heb ik diverse groepslessen gevolgd door de jaren heen, op muziek: Tae-Bo, zumba, bodycombat, sh’bam, bbb. Allemaal heel leuk! Maar opnieuw deed ik alles tijdelijk, het beloningsgevoel groeide niet. Ik dacht het te kunnen verklaren doordat mijn doel niet dichterbij kwam: afvallen en meer conditie opbouwen. Dat lag geheel aan mezelf, omdat ik het niet vaak genoeg deed. Het is ook een onderneming elke keer naar de sportschool na werk, dat lukte niet.

 

Thuis

Dus dan maar thuis, video lessen in de sportruimte in huis, crosstrainer, boksbal, fitnessbankje. Je hebt alles in huis en nog…waar blijft dat gevoel dat je elke dag weer wil, dat je niet zonder kan, dat je je onprettig voelt als je het niet doet, dat je resultaat ziet…en toen kwam het, altijd als je het niet verwacht, je ziet het niet aankomen, het sluipt erin en voor je het weet ben je eraan verslaafd..de flexbounce trampoline was het voor mij. Op mijn eigen muziek, de oefeningen die ik wil, het gevoel van weer kind zijn, je helemaal laten gaan en direct een beter gevoel na 10 minuten losgaan.

Op mijn eigen muziek,
de oefeningen die ik wil

Je voelt je als een veertje door de trampoline en zonder dat je het door hebt, kom je er fors zwetend vanaf. Je voelt je voldaan, je wil meer, het is thuis, het kost weinig tijd, er is geen drempel meer. Je doet het omdat het zo leuk is, even erop staan als je er langs loopt, ochtend, avond, het maakt niet uit. Het is heerlijk! Door de flexbounce voel ik me prettiger in mijn vel en kost het me geen moeite meer. Het is zwaar als je het goed doet, maar je houdt het vol omdat het zo leuk is! Ik heb mijn kick gevonden!

Chantal

psychiater

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *