Handige tips voor een goede cooling down na het sporten

cooling down

Om jouw lijf gezond en fit te houden, is sporten ontzettend belangrijk. Het is hierbij wel van belang dat je verantwoord sport en jezelf niet overbelast of bezeert. Om spierpijn en blessures te voorkomen is een goede opbouw van de workout essentieel. Onlangs deelden we op Flexbounce al 5 tips voor een goede warming-up, maar vergeet vooral ook de cooling down niet. Vandaag delen wij graag enkele handige tips voor een goede cooling down na het sporten.

Waarom een cooling down?

Het is belangrijk om voor het sporten een warming-up te doen om blessures en spierpijn te voorkomen, maar de cooling down wordt nog wel eens vergeten. Een cooling down is belangrijk om het lichaam na het sporten weer naar rustniveau te brengen. Als je abrupt stopt met sporten kan dat namelijk resulteren in stijfheid en eventueel zelfs spierpijn de dagen na het sporten. Dat kan het plezier in het sporten verminderen, maar het ook lastig maken om gedurende die dagen nog eens een workout te doen. Dat willen we natuurlijk niet. Door aan het eind van de workout de inspanning af te bouwen, wordt het lichaam langzaam tot rust gebracht. Dit zorgt voor beter spierherstel en dus voor een effectievere workout.

Wat is een goede cooling down?

Een goede cooling down is eigenlijk het omgekeerde van een warming-up. Je probeert het lichaam tot rust te brengen. De hartslag, bloeddruk en temperatuur worden verlaagd en de bloedcirculatie herstelt zich tot een normaal niveau. Daarnaast bevordert een cooling down de afvoer van afvalstoffen uit de spieren en hierdoor heb je minder kans op stijfheid en blessures. Een goede cooling down begint met de intensiteit van de oefeningen af te bouwen. Tijdens het hardlopen wandel je een paar minuten uit en bij het zwemmen trek je wat langzamere baantjes. Je zet dezelfde bewegingen dus voort, maar met lagere intensiteit. Als je trampolinespringt is het dus mogelijk om in rustig tempo door te bouncen tot het lichaam wat tot rust is gekomen. Daarna kun je dezelfde oefeningen als cooling down gebruikt die je als warming-up hebt gebruikt. Denk hierbij aan rek- en strekoefeningen die de spieren soepel houden. Trek in elk geval genoeg tijd uit voor de cooling down, soms wel tot twee keer zo lang als de warming-up heeft geduurd. Een cooling down heeft zijn werk goed gedaan als de hartslag is gedaald en de ademhaling enigszins is genormaliseerd.

Een uitgebreide cooling down

Heeft jouw lichaam na het sporten wat extra rust en verzorging nodig? Ga dan voor een uitgebreide cooling down door na het sporten niet alleen de oefeningen af te bouwen, maar nog meer te doen om het lichaam zich te laten herstellen. Denk hierbij aan een massage of een fijne warme douche of bad. Hierdoor wordt de afvoer van afvalstoffen bevorderd. Een massage of een douche is geen vervanging voor een goede cooling down, maar wel een goede toevoeging.

 

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *