5 tips voor een goede weerstand deze herfst

weerstand in de herfst

De herfst is een heerlijk seizoen. De prachtige herfstbladeren kleuren de bomen, er waait een frisse bries door de stad en er zijn weer volop heerlijke herfstgroenten beschikbaar om de lekkerste soepen en stoofschotels mee te maken. Een nadeel aan de herfst is echter dat de dalende temperaturen ervoor zorgen dat we veel vaker binnen zitten en dat leidt onherroepelijk tot allerlei verkoudheidsvirussen en griepjes. Wanneer de ‘R’ weer in de maand zit, is het belangrijk om onze weerstand een extra boost te geven. Wij geven vandaag graag 5 tips voor een goede weerstand deze herfst.

#1 Goede voeding

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk bij het opbouwen van een goede gezondheid. Een paar extra bananen of een glas sinaasappelsap zullen je niet direct een herfst en winter lang beschermen. Maar dagelijks gebalanceerd en gevarieerd eten doet wonderen. Hierbij is een flinke hoeveelheid groente en fruit belangrijk. Zorg voor genoeg vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten zodat je alle bouwstoffen nodig hebt om optimaal te functioneren. De vernieuwde Schijf van Vijf van Het Voedingscentrum geeft hiervoor voldoende richtlijnen.

#2 Voldoende beweging

In de zomer zijn we vaak meer buiten en in beweging dan de rest van het jaar, maar ook in de koudere maanden is voldoende beweging belangrijk. We deelden eerder al 5 tips om fit te blijven in de herfst. Met deze tips blijf je ook in de koudere maanden goed in beweging en werk je aan je conditie en je weerstand.

#3 Goede hygiëne

In tegenstelling tot wat veel mensen nog steeds denken, worden we in de koudere maanden niet ziek van de wind, regen of tocht. We worden ziek van virussen die veelal vrij spel krijgen in deze maanden. We spenderen nu eenmaal op koude dagen meer tijd binnen met de ramen dicht en de verwarming vaak ook nog aan. Door slechte ventilatie en veel dicht contact met elkaar, worden virussen gewoonweg sneller overgedragen. Een goede hygiëne is dan ook belangrijk om besmetting te voorkomen. Was je handen regelmatig, hoest en nies niet in het wilde weg en zorg voor schone zakdoeken. Kleine aanpassingen kunnen het aantal besmettingen al een stuk verminderen.

#4 Frisse lucht

Hoe verleidelijk het ook is om op regenachtige dagen binnen te blijven, een frisse neus halen is elke dag belangrijk. Al is het maar een blokje om of een ritje op de fiets naar de supermarkt: even in de frisse lucht zijn is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. We hebben dagelijks zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D en de frisse lucht geeft ons lichaam in veel opzichten een boost.

#5 Goed slapen

Een goede nachtrust is het hele jaar door belangrijk, maar vooral wanneer de ‘R’ in de maand zit, kan ons lichaam wel wat extra rust en hersteltijd gebruiken. Ga dus op tijd naar bed en zorg dat je aan voldoende, kwalitatief goede, slaap komt. Zorg daarbij voor goede ventilatie op de slaapkamer door bijvoorbeeld de raam op een kier te zetten. Zo komt er genoeg frisse lucht in de kamer en dat bevordert de gezondheid en de slaapkwaliteit.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *