Zo kan trampolinespringen kinderen helpen op school

trampolinespringen kinderen school

Trampolinespringen is een geliefde bezigheid van kinderen jong en oud. Talloze gezinnen hebben een trampoline in de achtertuin waarop de kinderen zich kunnen uitleven, maar ook trampolineparken zijn steeds populairder aan het worden. Trampolinespringen is ontzettend leuk en je kunt allerlei stoere trucjes doen op een trampoline. Maar wist je dat trampolinespringen ook kan helpen bij de schoolprestaties? In dit artikel vertellen we je alles over hoe springen op de trampoline jouw kind kan helpen op school.

trampolinespringen kinderen school

Actief bezig zijn

Kinderen worden tegenwoordig de hele dag omringd door schermen. Op school werken ze met een tablet, na schooltijd kijken ze continu op hun smartphone en thuis ontspannen ze met videogames en Netflix. Het kan als ouder een hele opgave zijn om de kinderen los te wrikken van een scherm en actief bezig te laten zijn.

Met een trampoline in huis of in de tuin worden kinderen sneller verleid om actief bezig te zijn. Het is een leuke manier om in beweging te komen en om de spieren en gewrichten soepel te houden. Maar het heeft ook allerlei positieve effecten op het gemoed en de cognitieve vaardigheden van kinderen!

Betere concentratie op school

Veel kinderen kampen tegenwoordig met concentratieproblemen. Hij of zij kan moeilijk de aandacht bij een taak of bij de les houden en dit kan een flinke negatieve invloed hebben op de schoolprestaties. Concentratieproblemen zijn niet alleen een issue bij kinderen met ADHD: ook andere kinderen kunnen het lastig vinden om hun aandacht bij de les te houden.

Je verwacht het misschien niet, maar door te springen op de trampoline neemt het concentratievermogen en de aandacht van kinderen flink toe. Actief bezig zijn op de trampoline stimuleert namelijk de bloedcirculatie en dus de functie van de hersenen. Hierdoor kunnen kinderen zich beter focussen op taken, zoals op hun schoolwerk. Zelf een korte springsessie op de trampoline in de tuin of de fitness trampoline thuis kan al een enorm verschil maken.

Vermindering van stress door trampolinespringen

Steeds meer mensen kampen tegenwoordig met stress, spanning en zelfs burn-out klachten. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Eén van de factoren die bijdraagt aan het stressniveau van kinderen in school. Huiswerk, druk van ouders en leraren en de uitdagingen van het schoolwerk kunnen kinderen flink wat zorgen bezorgen.

Trampolinespringen is een mooie manier om kinderen om te laten gaan met hun stress. Door actief in beweging te komen neemt de hoeveelheid stress en angst significant af. Het lichaam ontspant, zorgen verdwijnen en er worden endorfines aangemaakt, waardoor het stressniveau nog verder daalt. Het is een fantastische manier om het gemoed en de mentale gezondheid van jouw kind te verbeteren en om hem of haar beter om te leren gaan met de dagelijkse stress van school.

Betere slaap door inspanning

Veel kinderen kampen met slaapproblemen. Ze hebben moeite met in slaap vallen, kunnen de nacht niet doorslapen of worden juist ‘s ochtends maar moeizaam wakker. Dat is zeer onwenselijk, want slaap is juist zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Gelukkig kan regelmatig sporten enorm helpen bij een goede nachtrust.

Door dagelijks te springen op de fitness trampoline of een trampoline in de tuin wordt het lichaam op een positieve manier gestimuleerd. Door de toename in lichaamstemperatuur, de hogere hartslag en de stimulatie van de stofwisseling en de bloedsomloop krijgt je kind een flinke boost aan energie. Wanneer dit energieniveau weer daalt, wordt het lichaam op natuurlijke manier moe. Dit zorgt voor een betere nachtrust en diepere slaap met alle positieve effecten op de cognitieve prestaties die de volgende dag op jouw kind wachten.

Conclusie

Naast de vele fysieke voordelen van trampolinespringen heeft springen op de trampoline ook tal van positieve effecten op mentaal gebied. Hierdoor heeft deze activiteit een zeer positieve invloed op de schoolprestaties van kinderen. Laat ze na een drukke dag dus gerust even uitrazen op de trampoline: het is fantastisch voor hun gezondheid, hun stressniveau en hun cognitieve ontwikkeling!

Deel dit: