Lekker jumpen, want trampolinespringen is goed voor de ontwikkeling van kinderen!

,
bekkenbodem

Kinderen zijn continu aan het leren, of ze nu op school zijn, spelen of even ontspannen. Onderschat het belang dan ook niet van even lekker spelen en springen op de trampoline. Er zijn veel voordelen verbonden aan trampolinespringen voor kinderen. Het is niet alleen leuk en spannend, maar het kan ook een positief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen. Zo draagt trampolinespringen op allerlei manieren bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen.

bekkenbodem

Wat is de motorische ontwikkeling?

Je hebt vast wel eens gehoord van de motorische ontwikkeling, maar wat houdt dit eigenlijk in? Wanneer we het hebben over de motorische ontwikkeling wordt er gekeken naar de ontwikkeling van de bewegingsvaardigheden. Dit begint al bij hele jonge kinderen, die bijvoorbeeld leren om te rollen en kruipen, en gaat door tot aan volwassenheid.

De motoriek van kinderen kan worden onderverdeeld in twee categorieën: de fijne motoriek en de grove motoriek. De fijne motoriek omvat de kleine spierbewegingen, zoals de bewegingen die nodig zijn voor het vasthouden van een potlood of het rijgen van een ketting. De grove motoriek daarentegen omvat de grotere spiergroepen die nodig zijn voor activiteiten zoals lopen, rennen, springen en balanceren.

Hoe trampolinespringen de ontwikkeling van kinderen helpt

Kruipen, lopen, zitten, tekenen, schrijven, knippen en springen lijkt vanzelfsprekend, maar is dit zeker niet. Het zijn vaardigheden die allemaal moeten worden geleerd. Om al deze verschillende vaardigheden te leren zal een kind veel moeten oefenen en op allerlei verschillende manieren moeten bewegen.

Trampolinespringen is een vorm van beweging die uitstekend bijdraagt aan de ontwikkeling van de grove motoriek. Het stimuleert namelijk niet alleen de coördinatie en het evenwicht, maar ook het uithoudingsvermogen en kracht in verschillende spiergroepen. Door het springen op een trampoline worden spieren getraind die bij andere activiteiten minder aan bod komen. Ook kan het helpen bij het ontwikkelen van de proprioceptie, oftewel het gevoel en bewustzijn van de positie van het lichaam in de ruimte.

Andere voordelen van trampolinespringen

Naast dat trampolinespringen bijdraagt aan de motorische ontwikkeling van kinderen, heeft trampolinespringen nog vele andere voordelen voor kinderen. Zo is het een leuke en uitdagende activiteit die zorgt voor veel beweging en dus ook voor een betere conditie en gezondheid. Kinderen hebben veel energie en met een trampoline in de tuin of een fitness trampoline in huis kunnen ze al deze energie op een leuke manier kwijt.

Daarnaast kan het ook bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals samen spelen en communiceren met andere kinderen tijdens het springen. Niets is tenslotte leuker dan samen springen met vriendjes en vriendinnetjes.

Verder kan trampolinespringen ook helpen bij het verbeteren van de concentratie en de balans van kinderen. Doordat ze zich moeten focussen op het springen en balanceren, trainen ze hun aandacht en kunnen ze beter leren omgaan met verschillende bewegingen en situaties. Dit komt altijd van pas, bijvoorbeeld bij de schoolprestaties.

Belang van veiligheid

Bij trampolinespringen is het echter wel belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Zo dient er altijd toezicht te zijn tijdens het springen en moeten de trampolines regelmatig gecontroleerd worden. Zorg dat de veren goed vast zitten, de trampoline stevig op de grond staat en het springvlak intact is. Met een fitness trampoline van Flexbounce kan jouw kind altijd en overal springen op een veilige en verantwoorde manier.

Deel dit: